Jämför lån för att sedan förhandla

Du som anländer till en bank oförberedd, med förhoppningen att bli godkänd för ett lån och på köpet bli erbjuden en förmånlig ränta, kommer inte att ha någon vidare förhandlingskraft. Banken kommer erbjuda dig ett avtal helt baserat på din privatekonomi och dina förutsättningar. Räntan kommer troligtvis vara enligt standardprotokollet.

Du som dyker upp väl förberedd och med alla fakta i handen kommer ha, till skillnad från den oförberedde, en verklig chans att minska din ränta, mer än vad man kan tro. Det gör du först genom att verkligen städa upp din ekonomi och se till att den inte har några lösa ändar. Steg två är att verkligen undersöka vad du har för alternativ och jämför lån med varandra. När du senare besöker banken kan du då visa upp att du gjort förarbetet och kanske, har du till och med hittat en annan bank som erbjuder lägre ränta. Kanske kan de då tänka sig att matcha detta eller rent av ge dig ett bättre erbjudande?

Om du inte jämför lån innan ett besök går du helt miste om chansen om en bättre ränta på lånet och du kan i slutändan förlora stora summor pengar. Ibland kan det handla om tiotusentals kronor.